De cata memorie are nevoie un telefon mobil?

Telefoanele mobile moderne ruleaza foarte multe aplicatii in acelasi timp, fapt ce are efect negativ asupra memoriei RAM a acestuia.

Pe scurt, daca telefonul nostru nu dispune de suficienta memorie RAM, acesta s-ar putea bloca atunci cand vom avea cea mai mare nevoie de el.

Telefonul mobil are utilizari multiple

Telefonul mobil nu mai serveste numai comunicarii prin voce. Acesta a devenit instrumentul prin care ne rezervam biletele de avion sau la teatru, ne platim facturile, alegem cea mai scurta si mai degajata ruta pentru a ajunge la destinatie, etc.

Memoria interna (RAM) este astazi destul de mare si variaza in functie de modelul telefonului. Desi 3 GB RAM sunt suficienti pentru a rula toate aplicatiile obisnuite (Waze, Netflix, Accuwheather, Whatsapp, etc), exista utilizatori care au intotdeauna nevoie de mai mult RAM.

Memoria RAM poate varia de la 2 sau 3 GB si poate ajunge cu lejeritate la 32, 64 GB sau chiar 256 GB RAM.

Aplicatiile preinstalate sunt o adevarata povara pentru telefonul nostru. Cu cat acestea sunt mai multe, cu atat vor micsora viteza telefonului nostru, deoarece nu pot fi dezinstalate si vor constitui o adevarata piatra de moara pentru aplicatiile instalate ulterior de catre utilizatori.

O memorie de 16 GB este perceputa astazi ca un prag de supravietuire, insa trebuie sa ne curatam telefonul destul de des (eu o fac cel putin o data pe saptamana).

Asta inseamna ca imi dezinstalez aplicatiile mai putin utilizate si transfer catre stocarea in Cloud (sau catre un hard extern) toate pozele si filmuletele facute in cursul acelei saptamani.

Memoria RAM de 32 GB este optima pentru un telefon mobil

Operatiunea de mai sus este greoaie si necesita timp. Exista momente in care am uitat sa fac acest back-up, iar rezultatul a fost incetinirea dramatica a vitezei telefonului si scaderea performantelor acestuia.

O memorie de 32 GB este optima pentru un utilizator mai pretentios. Chiar daca exista si memorii superioare, modelele inzestrate cu mai multa memorie sunt cu mult mai scumpe.

Interesanta este politica celor de la Apple. Chiar si in viziunea specialistilor, noile modele de iPhone au performante hard mai slabe (cel putin teoretic, in viziunea publicului), insa de la an la an performantele obtinute sunt din ce in ce mai bune.

iPhone 11 Pro este un exemplu pentru aceasta anomalie. Desi Apple a promis 20% in plus la procesor si nu mai putin de 40% in plus pentru GPU, memoria RAM a ramas la 4 GB, dar performantele (auditate de catre cei de la Geekbench) au fost cele promise.

Acest lucru este cu atat mai uimitor cu cat concurentii de la Samsung au trecut la modele superioare, inzestrate chiar si cu 12 GB RAM.

Raspunsul cu privire la aceste nepotriviri este simplu. Optimizarile soft folosite de catre telefoanele iPhone ating sublimul si performante nebanuite, datorita testarii suplimentare si a puterii de inovatie a echipei Apple.

Concluzia este simpla: memoria RAM optima depinde de necesitatile fiecarui utilizator si de modelul de telefon pe care il avem la dispozitie.